Moderne vreemde talen en e-learning

LiveMocha, DuoLingo, Linguistadores, en een flink aantal webtoepassingen die niet ontworpen zijn voor talenonderwijs maar er wel voor worden gebruikt, maken duidelijk dat het moderne vreemde talenonderwijs niet onderdoet voor andere sectoren als het gaat om e-learning. En toch is er nog een wereld te winnen.

Met zoveel verschillende websites om te werken aan je talenkennis, is het voor een trainer, school of instituut niet altijd even gemakkelijk een samenhangend beeld te vormen van de voortgang. Het kost flink wat tijd om alle data te verzamelen, te analyseren en er een oordeel aan te verbinden. En juist daar kan een elektronische leeromgeving als Moodle het verschil maken. In Moodle, een open source leerplatform dat inmiddels aan versie 2.5 toe is, kunnen complete cursussen worden gehuisvest, inclusief lesmateriaal, toetsen en naslagwerken. Bovendien verzamelt de leeromgeving Moodle zonder moeite de data die je als docent of trainer wilt hebben. Zo kun je eenvoudig de voortgang bijhouden, je lesmaterialen bijwerken of wijzigen, of nieuwe cursussen ontwikkelen wanneer daar vraag naar is.

Standaardwerkvormen in Moodle

Standaard is Moodle voorzien van werkvormen voor input, samenwerking en toetsing. Interactie met elkaar en met de docent staan centraal: met de inzet van fora, chats, blogs en wiki’s kan een cursus zo interactief gemaakt worden als je wilt. En hoewel Moodle 2.5 geen imports vanuit Powerpoint meer ondersteunt, kun je inhoud uit SlideShare en YouTube op verschillende manieren integreren.

Speciaal voor talenonderwijs

Bovenop de standaardwerkvormen is het mogelijk allerlei plugins en activiteiten toe te voegen die uitermate geschikt zijn voor het leren van een vreemde taal. Zo zijn er inleveractiviteiten waarmee je tekst kunt inspreken, kun je de leeromgeving koppelen aan webconferencingsuites zoals BigBlueButton en Adobe Connect om er maar een paar te noemen.

Advies nodig?

Taalprofs.com kan u voorzien van het nodige advies op het gebied van e-learning in het vreemde talenonderwijs. Of het nu gaat om het maken van een cursus, het inrichten van een leeromgeving of om advies bij het opstellen van een visie op leren en technologie, Taalprofs.com denkt graag met u mee.

 

 

Geef een reactie